Current track

Title

Artist

Current show

KISS ON SUNDAY

00:00 23:59

Current show

KISS ON SUNDAY

00:00 23:59


Αγωγή ύψους 250 εκατ. δολαρίων στο Twitter από μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες

Written by on 16/06/2023

Όμιλος 17 συνολικά δισκογραφικών εταιρειών άσκησε αγωγή εναντίον του Twitter αξιώνοντας περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια (228,5 εκατομμύρια ευρώ) για μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Μάλιστα επικαλούνται tweets του Ελον Μασκ για να υποστηρίξουν πως η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει σταματήσει σκοπίμως να τηρεί τους κανόνες.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Τενεσί, οι εταιρείες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Μασκ φέρεται να δήλωσε ότι τα πνευματικά δικαιώματα ”ξεπερνούν κατά παράλογο τρόπο την προστασία του αρχικού δημιουργού” και ότι ο ”υπερβάλλων ζήλος” στην εφαρμογή των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων ”είναι μια μάστιγα για την ανθρωπότητα”.

″Αυτή η δήλωση και άλλες παρόμοιες ασκούν πίεση στους υπαλλήλους του Twitter, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στην ομάδα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, σε θέματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και την παραβίαση”, υποστηρίζει η αγωγή που κατέθεσε η National Music Publishers’ Association για λογαριασμό εταιρειών όπως η Sony Music Publishing, η BMG Rights Management και η Universal Music Publishing Group.

Στο επίκεντρο της αγωγής βρίσκεται η κατηγορία ότι το Twitter δεν έχει πληρώσει για μια γενική άδεια που να επιτρέπει στους χρήστες του να ανεβάζουν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, σε αντίθεση με τα περισσότερα social media, όπως το TikTok, το Facebook, το Instagram, το YouTube και το Snapchat.

Ως εκ τούτου, κατηγορεί την πλατφόρμα ότι έχει ”αθέμιτο πλεονέκτημα” έναντι των αντιπάλων της. Σύμφωνα με τους New York Times, oι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Twitter και των εταιρειών της μουσικής βιομηχανίας για τη σύναψη ευρέων συμφωνιών αδειοδότησης που είχαν ξεκινήσει το 2021 έχουν διακοπεί εδώ και μήνες, από τότε που ο Μασκ απέκτησε την πλατφόρμα.

«Το Twitter παραμένει η μοναδική μεγάλη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει αρνηθεί πλήρως να αδειοδοτήσει τα εκατομμύρια τραγούδια στην υπηρεσία του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Ισραέλαϊτ , πρόεδρος της National Music Publishers’ Association.

Στη δικαστική κατάθεση περιλαμβάνεται ένας κατάλογος με 1.700 τραγούδια, με τους ενάγοντες να ισχυρίζονται ότι το καθένα είχε ανέβει από ”συγκεκριμένους χρήστες που είχαν ήδη εντοπιστεί σε πολλαπλές προηγούμενες ειδοποιήσεις”. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν, το Twitter ”δεν αφαίρεσε ή δεν απενεργοποίησε την πρόσβαση τάχιστα”.

″Οι πολιτικές του Twitter καταδεικνύουν ότι το Twitter θεωρεί τον εαυτό του, και όχι το νόμο, ως τον κριτή για το ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Twitter”.

″Παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι αφαιρεί τα tweets σε μια ειδοποίηση παραβίασης όρων εντός ωρών ή λεπτών, το Twitter περιμένει συνήθως πολύ περισσότερο πριν ενεργήσει, αν ενεργήσει καθόλου”, προσθέτουν. ”Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου το Twitter περίμενε 30 ή περισσότερες ημέρες για να αφαιρέσει ή να απενεργοποιήσει την πρόσβαση στο περιεχόμενο που εντοπίστηκε”.

Η αγωγή ζητά την επιβολή νόμιμου προστίμου 137.000 ευρώ για κάθε μία από τις χιλιάδες παραβιάσεις.

Οι χρήστες του Twitter έχουν παρατηρήσει τη χαλαρή εφαρμογή των πολιτικών της ίδιας της εταιρείας. Φέτος, οι χρήστες άρχισαν να αναρτούν ολόκληρες ταινίες στην πλατφόρμα, αρχικά σε κομμάτια των δύο λεπτών και στη συνέχεια, καθώς αυξήθηκαν τα όρια μεταφόρτωσης, σε ωριαία τμήματα. Ένας χρήστης ανέβασε στην πλατφόρμα την ταινία Super Mario Bros Movie, ενώ βρισκόταν ακόμα στους κινηματογράφους, και έλαβε σχεδόν 10 εκατομμύρια προβολές σε μόλις δύο ημέρες.

huffingtonpost

Tagged as